Mart Ayında 2.937 Tarla Satışa Çıkarıldı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kamuoyuyla paylaştığı verilere göre, sadece Mart ayında icra daireleri ve sulh hukuk mahkemeleri tarafından 2 bin 937 tarla satışa çıkarıldı. En çok tarla satışının yapıldığı iller şöyle sıralandı:
-
Kayseri – 42 tarla
-
Balıkesir – 41 tarla
-
Eskişehir – 40 tarla
-
Kırklareli – 33 tarla
-
Afyonkarahisar – 32 tarla
-
Ankara – 30 tarla
-
Bursa – 29 tarla
Borçlar Katlanarak Artıyor: 2 Ayda 67 Milyar TL Artış
Çiftçilerin borçlarının rekor seviyelere ulaştığını ifade eden Gürer, 2024 Aralık ayında çiftçilerin bankalara olan toplam borcunun 868 milyar lira olduğunu, bu rakamın 2025 Ocak ayında 899 milyar liraya, Şubat ayında ise 935 milyar liraya çıktığını belirtti. Sadece iki ayda borçlarda 67 milyar TL’lik artış yaşandı.
Takipteki Borçlar Yüzde 37 Arttı
Çiftçilerin zamanında ödeyemediği kredi borçları da hızla artıyor. 2024 Aralık ayında 3 milyar 621 milyon TL olan takipteki borç tutarı, 2025 Şubat ayında 4 milyar 969 milyon 351 bin TL’ye yükseldi. Yalnızca iki ayda takipteki borçlar yüzde 37 artış gösterdi. Gürer, bu artışın, her geçen gün daha fazla çiftçinin borcunu ödeyemediğini ve takibe alındığını ortaya koyduğunu söyledi.
Tarımda Tekelleşme ve Kırsal Yoksulluk Derinleşiyor
Tarımsal desteklerin büyük şirketler lehine şekillendiğini vurgulayan Gürer, küçük ve orta ölçekli çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri, düşük alım fiyatları ve kredi yükü altında ezildiğini ifade etti. Geri ödenemeyen borçlar nedeniyle tarlalar icraya düşerken, tarım giderek büyük şirketlerin elinde tekelleşiyor.
Kur krizleri ve enflasyon nedeniyle kredi borçları katlanarak artarken, tarım kredi kooperatifleri ve bankalar çiftçiye yüksek faizli kredilerle çıkışsız bir tablo dayatıyor. Yerli üretimin tasfiyesi, ithalata bağımlılığı artırıyor; bu da hem üretici hem de tüketici açısından gıda güvenliğini tehdit ediyor.