Pandemi döneminde yaş meyve-sebze ihracatında yüzde 36'lık artış yaşandı
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 10 Eylul 2020 09:09Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, pandemi döneminin yaşandığı 2020 yılında bölgedeki yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 36 artışla, 31 milyon 835 bin dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'de tüketilen sebze ve meyvelerin yüzde 52'sinin Antalya çiftçisinin ürettiği ürünlerden oluştuğunu ifade eden Hasan Ali Yılmaz, Antalya'dan 73 ülkeye yaş meyve-sebze ihracatının yapıldığını vurguladı.
Antalya Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük üretici hali olduğunun altını çizen Yılmaz, "Özellikle Kasım - Temmuz ayları arasında tüm Türkiye'de tüketilen sebze meyvenin yaklaşık yüzde 52'si Antalya'dan çıkmaktadır. İlimizdeki üretimin azaldığı ve nispeten diğer yerlerden beslendiği 2-3 ayın içerisindeyiz. Bu üç ayda olduğu gibi Ağustos ayında da halimizde yayla olarak tabir ettiğimiz çevre bölgelerimiz ve illerimizden gelen ürünler ticarete konu olmaktadır. Gerek iklimi gerek ise örtü altı altyapısıyla ülkemizin tarım başkenti durumunda olan Antalya, kalite ve özellikle kış aylarındaki üretim yoğunluğu ile ihracatımızda da lokomotif durumunda olmaya devam edecektir" diye konuştu.
İHRACATTA YÜZDE 36 ARTIŞ
Pandemi sürecindeki rakamlara değinen Yılmaz, "2020 yılında ilimizde yapılan ihracata baktığımız zaman, 389 milyon dolarla yaş sebze ve meyve ihracatının başı çektiğini görüyoruz. Bu pandemi sürecinde ihracatımızdaki bu başarının baş aktörü küçük çiftçi ve dolayısıyla haller olmuştur. Her koşulda ürününü bakan, hasadını yapan çiftçimiz tarım sektörünün bu süreçten olumsuz etkilenmemesini sağlamıştır. Ağustos ayında da bu ivmeyi koruyarak, bölgemizdeki yaş sebze meyve ihracatımız yüzde 36 artışla 31 milyon 835 bin dolar olmuştur" dedi.
"ÇİFTÇİMİZ ÖZVERİYLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR"
Pandemi sürecini yaşadığımız şu günlerde, üreticilerin özveriyle üretime devam ettiğine de değinen Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, "Özellikle büyük tarım işletmelerinin yoğun olduğu ülkelerde, ürünün bakımı ve hasadı için gerekli iş gücü ve ulaşımın sekteye uğramasına rağmen, bizim çiftçimiz büyük özveri ile ürününü en iyi şekilde son tüketiciye hazırlamaktadır. Ülkemizde birçok sektörün sekteye uğradığı bu pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarında dahi, istisna ve muaf tutulan sektörümüz, tüm gayretiyle görevini yerine getirmiştir. Bu sürecin devam edeceğini öngördüğümüz bu yeni sezonda da, bir önceki sezondan daha sistematik ve daha tecrübeli şekilde yaş sebze meyveyi son tüketiciye kadar en kısa sürede en uygun şartta ulaştıracağız. Özellikle üretimini asla bırakmayan üreticimizin bu gayretinin sonucunu göreceği, artan üretim maliyetleri konusunda üreticimizin yüzünü güldürecek çözümlerin, desteklerin olacağı bir sezon diliyor ve bekliyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 10 Eylul 2020 09:09
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Güçlü Türkiye Partisi’nden Büyük Hamle: Muharrem Gözkaya A Takımını Açıkladı!

DEM'Lİ BELEDİYELERDE "EKSİK MAAŞ " İNFİALI

Zafer Partisi'nden Adalet Bakanlığı Önünde "Ümit Özdağ’a Özgürlük" Çağrısı

Tarkan'ın Acı Günü: Annesi Neşe Tevetoğlu Hayatını Kaybetti

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül Tutuklandı

TİP'ten AYM Kararı Sonrası Açıklama: “Can Atalay’a Vekilliği İade Edilmeli, Derhal Serbest Bırakılmalıdır”

Armağan Çağlayan'dan Sırrı Süreyya Önder’e Yapılan Yorumlara Tepki: “Çatalca Müftüsü mü Olduk?”

İmamoğlu'ndan Bahçeli'ye Yanıt: "Açıklamalarını Önemli Buluyorum"

Kepez’in Nasreddin Hoca Kreşleri için ön kayıt dönemi başladı

FoodFest Antalya için hazırlıklar sürüyor

FORUMDAN İCRAATA: MURATPAŞA’DAN 10 TONLUK TARIM DESTEĞİ

Mehmet Ali Erbil'e hapis cezası

Diyarbakır’da Bireysel Silahlanma Tehlikesi: 23 Tutuklama ile Sonuçlanan Kanlı Çatışma

İki hisseye kredili işlem yasağı

Başkan Kotan Çakırlar'da bölge halkıyla buluştu

Kepez Kitap Fuarı başlıyor: Edebiyat dolu günler Antalyalıları bekliyor

Kepez Belediyesi’nden Kızılay’a kan bağışı desteği

Türk Dünyasının renkleri Kepez’de buluştu

Antalya'da 8.9 Milyar TL’lik suç ağı çökertildi!

Antalya'da markette yangın çıktı!

Vali Şahin’den Antalya Turizmi Ve Altyapı Çalışmaları Hakkında Açıklamalar

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in 15-22 Nisan Turizm Haftası Mesajı

Türkiye, Nizip e aktı

Samsun'daki Hukuk Bürosu Alacaklının Akrabalarınada İcra Dosyası Gönderiyor

İsa Evce 'Güvenle yükselin, sağlam temellerde yaşayın’

Antalya Sahillerinin Tatlı Müdavimi: Kruvasan Aşığı Sokak Köpeği Gönülleri Fethetti

Denizli'de Miras Kavgasında Yeni Gelişme

Vali Şahin’in “Antalya’nın Huzuru” Mart Ayı Değerlendirmesi

İsa Evce " EV YAPI YENİ PROJELERLE HİZMETİNİZDE "

FETÖ'ye Yönelik Düzenlediğimiz Operasyonlarda 20 Şüpheli Yakalandı

Jandarma’dan Çocuklara Çevre Bilinci Aşılayan Fidan Etkinliği Gerçekleştirildi

İstanbul Başakşehir’de 880 Kg Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

Konyaaltı Sahili'nde deniz dibi temizliği yapıldı

"Liseler Ayakta: Proje Okul Tayinlerine Tepki Çığ Gibi Büyüyor"

Çin önemli endüstriyel metallerin ihracatını durdurdu

Forum Muratpaşa'da tarımın yol haritası belirlendi

BAŞKAN KOTAN ÇAKIRLAR'DA BÖLGE HALKIYLA BULUŞTU

Fethiye Üzümlü’de Doğayla İç İçe Bir Gün: 14. Mantar Festivali’nde “Her Yerde Onlar” Rüzgârı
Prof. Dr. H. Yalçın Yüksel’den Veda Mesajı: “Bu Ailenin Bir Parçası Olmaktan Gurur Duyuyorum
