Dalaman Çayı’nda binlerce balık böyle telef oldu
, 12 Kasım 2020 19:07Muğla’nın Dalaman ilçesinde DSİ tarafından 5 günden bu yana suyu kesilen Dalaman Çayı’nda binlerce balık öldü. Bölgede inceleme yapan Aydın DSİ 21, Bölge Müdürü Göktuğ İlter can suyu verildiğini, çalışmaların da en geç 2 gün içinde işin biteceğini söyledi.

Muğla'nın Dalaman ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) Aydın 21. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bir çalışma nedeniyle 5 günden bu yana suyu kesilen Dalaman Çayı'nda yüzbinlerce balık öldü. Çevrecilerin isyanına karşılık bölgeye gelen Aydın DSİ 21, Bölge Müdürü Göktuğ İlter, çalışmaların 2 gün içinde biteceğini, bu süre içinde de bölgeye can suyu verildiğini söyledi. Can suyunu yetersiz bulan Dalamanlılar eylem hazırlığında.
Aydın DSİ 21, Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre müdürlük bölgede 140 bin dekarlık alanın sulanabilmesi için Dalaman Ovası Sulama İsale Projesi çalışması başlattı. Bu çalışma nedeniyle de Akköprü Barajının kapakları kapatıldı. Çaya su inmeyince bu sefer kilometrelerce uzunlukta olan çay yatağındaki balıklar telef oldu.
BÖYLE VİCDANSIZLIK GÖRMEDİM
13 yıldan bu yana Dalaman Çayı kenarındaki hayvan barınağında yaşadığını ve ilk kez böyle bir manzarayla karşı karşıya kaldığını belirten Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) Başkanı Türkan Dağdelen, çektiği video ve fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşınca ortalık karıştı. Dağdelen SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“13 yıldan bu yana çay yatağının bu kadar susuz olduğunu ilk kez gördüm. Yatak boyunca ilerleyince binlerce ölü balıkla karşılaştım. Su birikintilerinde hala çırpınan balıklar vardı. Resmen ortada bir vahşet yaşanıyordu. Böyle bir vicdansızlık görmedim. Cumartesi gece boyunca sosyal medyadan duyuru yapınca Pazar sabahı DSİ Bölge Müdürü Göktuğ İlter Bey bölgeye geldi. Durumu anlattık. İnceleme yaptı. En geç Pazar günü akşamüzeri suyu vereceklerini söyleyip gitti. Ama su verilmedi.”

SU HALA VERİLMEDİ, EYLEM YAPACAĞIZ
Dağdelen, Pazar günü akşam da suyun verilmediğini belirterek, “Pazartesi oldu, bir gün daha geçti ve bugün Perşembe. Hala su yok. Müracaat etmedik makam bırakmadık. DSİ yetkilileri can suyu veriyoruz diyorlar ama su aşağıya inmiyor ki. Buradaki balıkların hepsi telef oldu. Böyle bir sorumsuzluk olamaz. Bölge yaşayanlarıyla sürekli sosyal medya üzerinden konuşuyoruz. Derneklerle birlikte Dalamanlılar olarak eylem yapacağız” dedi.
GELECEK İÇİN PROJEYİ BİTİRMEK ZORUNDAYIZ
Suyun kesilmesiyle ilgili olarak Aydın DSİ 21, Bölge Müdürlüğü yetkilileri SÖZCÜ'ye şu bilgileri verdi:
“Bölgede kuraklık var. Şu anda o bölgede Marmaris'ten Dalaman'a kadar olan hiç bir derede su yok. Bizim orada Dalaman Ovası Sulama İsale işimiz var. Bu iş 140 bin dekarlık alanı sulama işi. Çok büyük bir proje. Bu nedenle iki çalışma gerçekleştiriyoruz. Birincisi regülatörün olduğu yerdeki su alma yapısında ve diğeri de boru sifon geçişi denilen bir imalatımız. Bu imalatları bir şekilde yapmamız gerekiyor. Bunu da en kurak dönemde yapmaya özen gösteriyoruz. Bunun başka alternatifi yok. Bu nedenle suyu kestik. Ama aslında Akköprü Barajı'ndan zaman zaman kontrollü olarak su bırakıyoruz. Kaldı ki suyu kesmeden önce oradaki balık çiftliklerini uyararak taşıttırdık.”

CAN SUYU YETERLİ OLMUYORDU ARTIRDIK
Suyun geçtiği alan hem çok geniş ve hem de çok uzun olduğunu da sözlerine ekleyen yetkili, “Daha önce bu bölgede kontrolsüz bir şekilde malzeme alımları olmuş. Bu nedenle çay yatağı boyunca açılmış çok sayıda alüvyon havuzlar var. Verdiğimiz can suyu bu havuzlar nedeniyle bir türlü aşağıya akamıyor.
Orada hayvan sever Türkan Hanım konuyu gündeme getirince biz de gidip inceleme yaptık. Can suyunu günde 3 metreküp ile başlamıştık. Baktık ulaşmıyor 6'ya çıkardık. Yine olmadı 10 ve en sonunda 20 metreküp yaptık. Yatak geniş, alttan üstten giriş çıkışlar var. Bu nedenle su aşağılara kadar ulaşmıyor. Fakat bugün itibariyle su köprüye kadar ulaştı. Çalışmalarımız en fazla iki gün içinde bitecek. Kapakları tamamen açacağız” diye konuştu.
Yorumlar (0)

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı

Tekirdağ’da Çocuklara Teorik ve Uygulamalı Trafik Eğitimi Verildi

“NARKOKAPAN-ANKARA” Operasyonu Kapsamında 525 Torbacı Gözaltına Alındı

17 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyon Düzenlendi

10 İl Merkezli "Siber Suç ve Suçlulara" Yönelik Operasyon Düzenlendi

Sakiler'den muhteşem konser

Güçlü Türkiye Partisi’nden Büyük Hamle: Muharrem Gözkaya A Takımını Açıkladı!

DEM'Lİ BELEDİYELERDE "EKSİK MAAŞ " İNFİALI

Zafer Partisi'nden Adalet Bakanlığı Önünde "Ümit Özdağ’a Özgürlük" Çağrısı

Tarkan'ın Acı Günü: Annesi Neşe Tevetoğlu Hayatını Kaybetti

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül Tutuklandı

TİP'ten AYM Kararı Sonrası Açıklama: “Can Atalay’a Vekilliği İade Edilmeli, Derhal Serbest Bırakılmalıdır”

Armağan Çağlayan'dan Sırrı Süreyya Önder’e Yapılan Yorumlara Tepki: “Çatalca Müftüsü mü Olduk?”

İmamoğlu'ndan Bahçeli'ye Yanıt: "Açıklamalarını Önemli Buluyorum"

Kepez’in Nasreddin Hoca Kreşleri için ön kayıt dönemi başladı

FoodFest Antalya için hazırlıklar sürüyor

FORUMDAN İCRAATA: MURATPAŞA’DAN 10 TONLUK TARIM DESTEĞİ

Mehmet Ali Erbil'e hapis cezası

Diyarbakır’da Bireysel Silahlanma Tehlikesi: 23 Tutuklama ile Sonuçlanan Kanlı Çatışma

İki hisseye kredili işlem yasağı

Başkan Kotan Çakırlar'da bölge halkıyla buluştu

Kepez Kitap Fuarı başlıyor: Edebiyat dolu günler Antalyalıları bekliyor
