Dönerde Akıl almaz hileler
GÜNDEM, 01 Şubat 2021 11:52Et döner üretim tesisinde çalışanların hijyenden uzak görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözler et ve tavuk döner satışı yapan restoranlara çevrildi.

Dönerin ne kadar hijyenik ortamda üretilip tüketicinin tabağına geldiği kadar hilesiz ve katkısız gelmesi de tartışılan bir başka konu oldu. Restoranlardan bazıları tağşiş ve hilenin önüne geçmek için anlaştıkları kasap ya da et üretim tesislerindeki karkas etleri kendileri seçip mutfaklarında işlerken bazıları ise kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri dana ya da kuzu etini kullanmayı tercih ediyor.
"FİYATI ÇOK DÜŞÜKSE..."
Et dönere göre tavuk dönerin daha çok tercih edilmesinin sebebi ise fiyatının düşük olması. 100 gram tavuk döner 10-13 lira arasında alınabilirken aynı gramajda et dönerin fiyatı 18 liradan başlıyor. Tavuk ya da et döneri bu fiyatlar altında satan bazı restoranlar ise maliyeti düşürüp daha çok kazanmak adına hileye başvuruyor. Tavuk dönerde bazı restoranlar gramaj hilesini uygulayarak 100 gram fiyatına 50 gram satıyor. 50 gramlık tavuk dönerin içine de büyük oranda tavuğun yağlı kısmı olan derisi eklenerek maliyeti düşürüp daha çok kar etmek amaçlanıyor.
"ASIL RİSK GRUBU ET DÖNER"
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda işletmelerini sıklıkla denetlediğini belirtti. Denetimlere rağmen bazı işletmelerin hileye başvurduğunu anlatan Manavoğlu, "Et dönerin içerisine kıyma konulabiliyor. Tek tırnaklı ve domuz eti gibi ürünlerin konulduğunu biliyoruz. Bu hileleri tadarak anlamak mümkün değil. Güvenilir firmalardan alışveriş yapmak lazım. Görmediğimiz arka planda neler olduğu ise laboratuvar testiyle tespit edildi. Hile açısından et döner daha riskli. Tavuk dönerde en fazla yağ oranı artırılabilir, et dönerde ise farklı ürün ve tek tırnaklı hayvanların eti kullanılabilir. Hangi etin karıştırıldığını tadımla anlayamayacağınız için asıl risk grubu et dönerdir" diye konuştu. Manavoğlu, 3-5 liraya 100 gram tavuk dönerin satılamayacağını, 10-15 liralara satılan tavuk dönerin ya da 15 liradan başlayan et dönerin fiyatının makul olduğunu söyledi.
KENDİ MUTFAKLARINDA ETİ İŞLİYORLAR
Antalya'da 37 yıllık geçmişe sahip et döner restoranı işletmecisi Ünal Akkaşoğlu, et döneri yaprak halde kendi mutfaklarında işlediklerini söyledi. Hijyenden uzak ya da hileli işler yapan işletmelerin sektör adına kötü hava estirdiğini belirten Akkaşoğlu, "Bizim fiyatımız piyasaya göre biraz fazla ama maliyetimiz de yüksek. Kaliteden ve hijyenden ödün vermiyoruz. Dananın sadece arka bacaklarını kullanırız. Anlaşmalı kasaplarımız var. Merdiven altı ruhsatsız işletmelerden kesinlikle bir şey almayız" dedi. Akkaşoğlu, "Kesinlikle dönerin içinde kıyma kullanmıyoruz. Başka etler karıştırmıyoruz. Kuyruk yağı kullanıyoruz. Ucuz yağ kullanmıyoruz" dedi.
Akkaşoğlu, restoranında kendi et ustalarının mutfakta ham haldeki eti yaprak yaprak keserek işlediğini, dananın satın alınması, kesimi ve döner haline getirilene kadar tüm aşamaları adım adım takip ettiklerini de sözlerine ekledi.
KAREKOD UYGULAMASIYLA ETİN İZİ SÜRÜLÜYOR
Hileli ürün ve tağşişin önüne geçmek ve tüketicinin ne yediğini bilmesi için bazı işletmeler teknolojiden faydalanıyor. Karekod sistemini uygulayan bu işletmeler, dananın yetiştirildiği çiftliği, 100 gram et dönerdeki besin değerlerini, kullanılan yağın ne olduğunu, dananın küpe numarasını, kalite belgelerini, karkas halde dananın etinin hangi koşullarda saklandığına kadar tüm bilgileri sisteme yüklüyor. Restorana giden tüketici, mönüdeki karekodu cep telefonu kamerasıyla tarattığı zaman tüm bu bilgiler karşısına çıkıyor. Böylece tüketici sipariş verdiği et dönerin izini tabaktan çiftliğe sürmüş oluyor.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde et döner üretimi yapan ve karekod sistemini kullanan tesisin gıda mühendisi Mehmet Erkuş, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sık sık tesislerini denetlediğini söyledi. Bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için hileye başvurduğunu anlatan Erkuş, "Her yaprak şeklinde kesilen döner yaprak döner değildir. Kıyma döneri de yaprak şeklinde kesiyorlar. Hile yapma oranı yüksektir. Yağ oranı artırılabilir ve baharatlarla bu baskılanır. Herkes tadına bakarak anlayamaz. Ben gıda mühendisi olarak tadına baksam ben de anlamam hileli ürünü" dedi. Erkuş, karekod uygulamasının tüketicinin içini rahatlattığını ve güvenle yediği etten keyif almayı sağladığını söyledi.
DERİ HİLESİ
Yalnızca et dönerde değil tavuk dönerde de hileye başvuran işletmeler var. Bu işletmeler tavuk etine herhangi bir karışım yapamasalar da tavuğun yağlı olan derisini kullanıyor. Bazı işletmeler ise 100 gram diye aslında tüketicinin önüne 50 gram tavuk döner getiriyor. 22 yıldır tavuk döner restoranı işleten Ali Demirbilek, "Maalesef tavuk dönerde de hile oluyor. Teraziyle oynuyorlar. 100 gram yerine 50 gram tartıp veriyorlar. Birçok kişi bunu anlamıyor. Tavuğun eti yerine yağlı olan derisini tüketiciye veren işletmeler de var" dedi.
TÜKETİCİ NE DİYOR?
Et döner siparişi veren Dudu Özer, yıllardır aynı yerden et döner yediğini, lezzete, temizliğe çok dikkat ettiğini söyledi. Özer, hile ve hijyenden uzak işletmeleri gördüğünü, ancak bildiği işletmelerden alışveriş yaptığı için içinin rahat olduğunu anlattı.
Fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyen Atilla Bozkurt, döner tarzı ürünlerin fabrikasyon olmasının her zaman risk taşıdığını belirterek, "Butik tesislerin eti kendi mutfaklarında işleyip odun ateşinde pişirmeleri fiyatı etkiliyor ama burayı seviyoruz ve güvenle yiyoruz" dedi.
Tavuk döner siparişi veren Orhan Karadağ, sıklıkla et döner tükettiğini, tavuk döneri de zaman zaman tercih ettiğini söyledi. Restoranda ilk olarak temizliğe dikkat ettiğini belirten Karadağ, "Restoranda fiyatı düşük üründen her zaman şüphelenirim. 5 liraya et ya da tavuk döner yemem" diye konuştu.
GÜNDEM, 01 Şubat 2021 11:52
Yorumlar (0)

Fırat Seydaoğlu Genel Hizmetler Kategorisinde Zirvede

Trafik Birimlerince Son 2 Haftada Yapılan Denetimler

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Kapsamında Son 1 Haftada Yapılan Çalışmalar

Alanya’ da Fuhuş Operasyonunda 3 şahıs TUTUKLANDI

Down Sendromlu İnzile Polis Oldu, Heyecanı Herkesi Mutlu Etti

“İnsan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı” Suçundan Kırmızı Bültenle Aranan Suç Örgütü Elebaşı "Assad Ali Gomaa Khodır" İstanbul'da Yakalandı

Ordu AFAD Ekiplerince Minik Öğrencilere Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı ve Afetlerde Yapılması Gerekenler Hakkında Bilgi Verilerek Afet Bilinci Aşılandı

Aydın’daki Fuarda Jandarma Standına Vatandaşlardan Yoğun İlgi

Ankara’da ‘Türk Polis Tarihi Sergisi’ Düzenlendi

Jandarma, Üniversite ve Meslek Tanıtım Fuarı’nda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

23 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Dev Operasyon

Terme’de “Tekbir Cuması” Çağrısı Karşılık Buldu: Onlarca Kişi Gazze İçin Meydanda Tekbir Getirdi

“Bir Çocuk Bir Oyuncak” Kampanyasıyla Hataylı Çocukların Yüzü Gülecek

Selin'in adı Çorum'da yeni bir okulda yaşatılıyor

Selin'in adı Çorum'da yeni bir okulda yaşatılıyor

Antalya Esnaf Camiasına Yönelik İtibar Suikastlarına Cevabımızdır

Ekrem İmamoğlu'ndan Silivri'de Tarihi Savunma: “Evlatlarımı Bırakın, Benim İçim Acıyor İçim!”

GÜLAY ÖZDEN: AZİMLE BAŞLAYAN YOLCULUK, GOBU CAFE İLE TAÇLANDI!

İmamoğlu’nun Akın Gürlek Davası 16 Haziran’a Ertelendi

TRT Haber, Endonezya Cumhurbaşkanının Atatürk Övgüsüne Yer Vermedi

Çin'den ABD'ye misilleme: ABD mallarına ek tarifeleri yüzde 125'e çıkarıyor

CHP'li Coşar: “Manavgat’ın Suyu ve Doğası Rant Uğruna Kirletilemez”

Antalya’da Galata’ya yolculuk

ORHAN BERİDZE’NİN “YÜZYILINSEVDASI” ANILARIM ADLI KİTABININ TANITIMI YAPILDI

EFENDİ EMLAK - EFENDİ ÖZDEMİR: AZMİN VE GÜVENİN ÖYKÜSÜ

AKP Genel Merkez Binası Önünde Polis İntiharı

Muratpaşa'daki Turistik Tesislerde Yangın Güvenliği Alarmı: 191 Tesiste Eksiklik Tespit Edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti Heyetini Kabul Etti: Görüşme Sonrası İlk Açıklamalar Geldi

Berkay Gezgin Tahliye Edildi

İyi Parti Terme İlçe Başkanlığı’nda Şakir Şahin Dönemi Başladı

İMAMOĞLU’NDAN SOYKAN VE AĞIREL’E DESTEK: “GERÇEKLERDEN NE KADAR KAÇABİLİRSİNİZ Kİ?”

MANAVGAT’TA BEYİN DAMAR HASTALIKLARI SEMİNERİ

Kepez’den sınav haftasında öğrencilere sıcak çorba

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten Polis Haftası Kutlaması: “180 Yıldır Milletin Huzur Bekçisi”

Senai Ergünöz “Vatan için canla başla görev yapan kahramanlarımızı minnetle anıyorum”

Antalya Döşemealtı'ndaki Hizmet Eksiklikleri Yeniden Refah Adayı Mesut Hekimoğlu'nun Gündeminde

KENAN ATEŞ KİMDİR?

Kepez’in fizik tedavi hizmetlerine yoğun ilgi

Kepez’den Ceza İnfaz Kurumunda Kütüphane Haftası Etkinliği
