Antalya’da Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için harekete geçildi.
ANTALYA BELEDİYE HABERLERİ, 26 Mart 2021 20:522021’in ‘Afet Eğitim Yılı’ ilan edilmesi üzerine Antalya’da Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için harekete geçildi. Antalya’daki kritik sürece vurgu yapan AFAD ekip lideri Musa Yücel, “Antalya’da kendi kendine yıkılabilecek yapılar var” dedi.
İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından 2021 yılının ‘Afet Eğitim Yılı’ ilan edilmesi üzerine Antalya’da önemli adımlar atıldı. Antalya Valiliği koordinasyonunda ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanacak İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için kurumlar bir araya geldi. Akdeniz Üniversitesi’nden bilim insanları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve İRAP eylemlerinden sorumlu kurum temsilcilerinin yer aldığı çalışmayla afet öncesi ve sonrasında neler yapılacağına dair yol haritası oluşturulacak. Akdeniz Üniversitesi’nin öğretim üyelerinden oluşan uzman bir ekip, veri, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile sürece destek verecek.
GÜVENLİ YERLEŞİMLER KURULSUN
Antalya’nın yapı stokundaki riskli binaların beraberinde getirdiği tehlikeye işaret eden AFAD ekip lideri Musa Yücel, “Antalya’da yıkılmazsa ya da güçlendirilmezse 10 yıl sonra kendi yıkılabilecek yapılar var. Bu konuda vatandaşların kurumlarla iş birliği çok önemli. Başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmaları devam ettirilirse güvenli yerleşim yerleri kurma konusunda çok yol alırız. Sağlam bina her şeydir. Yaşadığımız tüm binalar sağlam olsa deprem olduğunda bizim arama kurtarma çalışmalarımıza gerek olmaz. Biz de afetlere karşı önleyici faaliyetlere odaklanırız. Ancak insanların alım gücü sınırlı olduğu için güvenli yapılara yönelme oranı da sınırlı kalıyor” diye konuştu.
İNŞAAT EKSPERLERİ YAYGINLAŞSIN
Yapılarda risk tespitinin hayati öneme sahip olduğunu belirten Musa Yücel, “İnsanlar bir araba alacakları zaman yanlarında anlayan birini götürüyorlar, arabayı ekspertize sokuyorlar, hasar durumunu öğreniyorlar, aracın kilometresinden boyasına kadar her yerini büyük bir titizlikle inceliyorlar. Peki ev alırken ne yapıyorlar? Maalesef aynı özeni güvenli yapı almak için göstermiyorlar. Çoğu insan ev bakarken ‘Güney cephe mi, ara kat mı?’ diye soruyor ama güvenli mi diye araştırmıyor. Tıpkı oto eksperleri gibi inşaat eksperleri de yaygın hale gelmeli” önerisinde bulundu.
AFET EĞİTİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Arama kurtarma çalışmaları dışında eğitim faaliyetleri de yürüttüklerini söyleyen Yücel, şöyle bilgi verdi: “Okullarda, kurumlarda, işletmelerde afet durumlarında ne yapmaları gerektiğini insanlara anlatıyoruz. STK’lara ve derneklere de arama kurtarma konusunda eğitimler veriyoruz ve ortak operasyonlara katılıyoruz. Depremin olduğu bölgede ne kadar çok eğitim almış insan olursa o kadar çok insanın canlı kurtulma şansı var. Çünkü ilk 3-4 saat çok önemli.”
DÖŞEMEALTI’NDA BİRLİK BİNASI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) oluşturduğu Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Türkiye 11 bölgeye bölündü ve her bölgedeki arama kurtarma birliklerinde teknisyen sayısı 100’e çıkarıldı. Antalya’da Döşemealtı Yeniköy’de AFAD’a ait birlik binasının yapımı için tahsis edilen 35 dönüm bir arazide hazırlık çalışmaları sürüyor.
TEKNİSYEN SAYISI 100’E ÇIKTI
Antalya’nın 637 kilometrelik sahil bandıyla dünyadaki en uzun kıyıya sahip şehir olduğunu hatırlatan Afet ve Acil Durum İl Müdürü Fevzi Timur, “Biz sadece deprem enkazında, sel, çığ, heyelan bölgelerinde arama kurtarma yapmıyoruz. Aynı zamanda bu sahil bandı boyunca ormanlık, dağlık alanlarda kaybolan ya da mahsur kalan insanlara da arama kurtarma çalışmaları yapıyoruz. Arama kurtarma ekibimizin kapasitesi 100 teknisyene çıktı. Uzman ekibin yanında sayıları her gün artan gönüllülerimiz de var. Böylece daha güçlü hale geldik” dedi.
ANTALYA BELEDİYE HABERLERİ, 26 Mart 2021 20:52
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!