9. YARGI PAKETİ YOLDA: 4-4 CEZA İNDİRİMİ, GENEL AF VE DİĞER DÜZENLEMELER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen ve merakla beklenen 9. Yargı Paketi, birçok önemli düzenlemeyi beraberinde getirecek. Özellikle mahkumlar ve yakınlarının yakından takip ettiği bu süreçte, ceza indirimleri ve genel af gibi konuların yer alması beklentisi oldukça yüksek. 

04 Eylul 2024
9. YARGI PAKETİ YOLDA: 4-4 CEZA İNDİRİMİ, GENEL AF VE DİĞER DÜZENLEMELER

 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi'nin Ekim ayında gündeme alınacağını ve bu paketin önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti. Arabuluculuk sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve tecrübeli hukukçuların arabulucu olarak görev alabilmesi, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin güçlendirilmesi gibi konuların pakette yer alacağı açıklandı.

 

9. YARGI PAKETİ MADDELERİ

 Pakette yer alacak başlıca düzenlemeler şunlar:

 

Soyadı Düzenlemesi: Evli kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmelerine olanak tanıyan bir değişiklik geliyor.

Hakim ve Savcıların Terfi Sistemi: Hakim ve savcıların disiplin cezaları daha nesnel ölçütlere bağlanarak terfi sistemi liyakat, nitelik ve performans esas alınarak güncellenecek.

Araç Satışı Kolaylaştırılıyor: Yediemin otoparklarında trafikten men edilerek alıkonulan araçların ekonomiye kazandırılması için kolay satış düzenlemesi geliyor.

Kadına Soybağı Davası Hakkı: Evlilik birliği içinde doğan çocuğun soy bağının reddi için anneye de dava açma hakkı tanınıyor.

Vakıflara Vergi Muafiyeti: Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflar yargı harçlarından ve teminat gösterme zorunluluğundan muaf tutulacak.

Yüksek Yargıya Ek Ödenek: Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına göre Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile hakim ve savcıların ek tazminatları yeniden düzenlenecek.

GENEL AF GÜNDEMDE Mİ?

Kamuoyunda genel af beklentisi sürerken, Adalet Bakanı Tunç, daha önce yaptığı açıklamalarda gündemlerinde böyle bir çalışmanın olmadığını belirtmişti. Ancak bu konunun Meclis'teki süreçlerde nasıl şekilleneceği merak konusu.

 

GÖZLER 9. YARGI PAKETİ'NDE

Yargı Paketi'nde yer almayan birçok düzenlemenin bu kanun teklifiyle hayata geçirilmesi bekleniyor. Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen ve kamuoyunun merakla beklediği 9. Yargı Paketi'nin Ekim ayı itibarıyla TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanıyor.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.