15 Temmuz 2025, Salı
01:35

NATO’dan savaş stratejisi: Üretim ABD’de, ödeme Avrupa’dan

GÜNDEM
NATO’dan savaş stratejisi: Üretim ABD’de, ödeme Avrupa’dan
ABD Başkanı Donald Trump ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’ya gönderilecek askeri yardımın yeni bir yöntemle sağlanacağını duyurdu. Üretim ABD’de yapılacak, finansmanı ise Avrupa üstlenecek. Silahlar NATO aracılığıyla cepheye ulaşacak.

ABD Başkanı Donald Trump ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından Ukrayna için kapsamlı bir askeri yardım mekanizması açıkladı. Yeni plana göre, askeri teçhizat ve silahlar ABD’de üretilecek ancak maliyet Avrupa ülkeleri tarafından karşılanacak. Ekipmanlar, NATO üzerinden Ukrayna’ya ulaştırılacak.

Trump, Ukrayna’ya gönderilecek silahların Amerikan savunma sanayisi tarafından üretileceğini belirterek, “Amerikalılar ödeme yapmayacak. En iyi füzeleri biz yaparız, Avrupa da bunu biliyor” dedi. Patriot hava savunma sistemlerinin sevkiyatı için geri sayımın başladığını da duyurdu.

Toplantıya ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio da katıldı. Trump, Rusya’nın saldırılarına karşı net bir tutum alınması gerektiğini vurgulayarak, “Artık Kiev’e düşen füzeleri sadece konuşmak yetmiyor. Bu şiddet durmalı” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Rutte ise Avrupa ülkeleriyle yakın temas halinde olduklarını ve bu desteğin yalnızca ilk adım olduğunu söyledi. “Bu sistematik bir yaklaşım olacak. Ukrayna’nın mühimmat, hava savunması ve stratejik ihtiyaçları belirlenerek karşılanacak” dedi.

Rutte ayrıca, “Bugün Putin olsaydım, bu mesajı ciddiye alır ve müzakere konusunda pozisyonumu gözden geçirirdim” diyerek Moskova’ya da net bir mesaj gönderdi.

Trump, savaşın sona ermesi gerektiğini vurgularken, “Bu savaş benim savaşım değil, ama çözüm için buradayım” dedi. Ayrıca Avrupa Birliği ile olası bir ticaret anlaşmasına açık olduklarını da sözlerine ekledi.

Benzer Haberler