31 Mart 2026, Salı
00:08

AB, İran’a yönelik yaptırım kararını iki yıl daha uzattı

AB, İran’a yönelik yaptırım kararını iki yıl daha uzattı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, İran’da ciddi insan hakları ihlalleri gerekçesiyle uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin süresini 13 Nisan 2027’ye kadar uzatma kararı aldı.

ANKARA - BHA

AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, güncellenen yaptırım listesinde toplam 262 kişi ile 53 kuruluşun yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, yaptırımlar kapsamında seyahat yasağı ve mal varlığı dondurma tedbirlerinin uygulanmaya devam edeceği belirtildi. Ayrıca İran’a, iç baskı amacıyla kullanılabilecek ekipmanların ve telekomünikasyonun izlenmesine yönelik teknolojilerin ihracatının da yasaklandığı ifade edildi.

AB vatandaşları ile şirketlerinin, yaptırım listesinde bulunan kişi ve kuruluşlara herhangi bir mali kaynak sağlamasının da yasak olduğu kaydedildi.

Yaptırımların gözden geçirilmesi sürecinde, hayatını kaybeden bir kişinin listeden çıkarıldığı da açıklandı.

Avrupa Birliği, İran’daki ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle ilk yaptırımları 2011 yılında yürürlüğe koymuş, söz konusu tedbirleri o tarihten bu yana her yıl uzatmıştı.

Benzer Haberler